Vi går mot kallare tider

Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser och en del tycker att det är för varmt. Är elementen kalla, ja då fryser man även om det är 21 grader i lägenheten. Spelar det egentligen någon roll om elementen är kalla om man har rätt temperatur inne? Svar nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20-21 grader. Och ofta är det inte så kallt som man tror. Tänk på att inte hålla fönster och dörrar öppna några längre stunder eftersom ni då släpper ut mycket av den varmluft som lagras i huset.

Bra att veta

Socialstyrelsen rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör ligga mellan 20-23 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader.

Då är det önskvärt att ni själv mäter temperaturen i lägenheten innan ni felanmäler. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera termometern t.ex på ett soffbord (ca 1 meter från yttervägg och ca 60 cm från golv).

Nu för tiden sker detta per automatik. När det är kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är desto varmare vatten skickas ut till elementen.

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 20-21 grader i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20 grader så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

En viktig sak att tänka på är att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor eller andra stora möbler tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

Placeras termometern mot en yttervägg eller i ett fönster blir temperaturen missvisande eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur ska du placera din termometer mitt i rummet.

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV m.m stängs av så kan temperaturen sjunka något.

Tel: 044-21 59 10
Måndag-Torsdag 10-12 & 13-15
Fredag 10-12
Kontoret tar endast emot bokade besök

Felanmälan: 0709-789 111

Mail: info@brpersson.com

Byggnads AB Bröderna Persson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta